Toamna în Japonia: culori, arome și tradiții
Japonezii sărbătoresc trecerea anotimpurilor prin culori, obiecte și, mai ales, mâncăruri specifice fiecărei perioade. În scurtele lor poezii haiku, există chiar și un cuvânt obligatoriu care evocă anotimpul – kigo („cuvânt de sezon”).
🍁 Toamna – anotimpul apetitului
Un proverb japonez spune că toamna este „sezonul poftelor mari”. Bucatele de sezon sunt atât de îndrăgite încât mulți turiști aleg Japonia toamna pentru experiențe culinare deosebite.
🍊 Kaki – simbolul toamnei și al lunii noiembrie, acest fruct portocaliu asemănător cu roșia este cunoscut și la noi ca Sharon. În Japonia se consumă elegant, cu lingurița, se face dulceață din el sau este uscat pentru a fi savurat cu ceai la începutul primăverii. Kaki apare chiar și pe fețe de masă și șervețele decorative de toamnă.
🍄 Ciupercile matsutake cresc pe pini și se servesc cu orez sau în supe.
🍠 Cartofii dulci (yakiimo) sunt copți, fierți sau transformați în deserturi ca taiyaki (plăcințele în formă de pește).
🌰 Castanele (kuri) sunt folosite în deserturi și în mâncăruri ca kuri-manju, iar adesea japonezii folosesc termenul francez marron pentru ele.
🎃 Dovleacul (kabocha) este preparat pane (kabocha korokke), în budinci sau servit la micul dejun.
🥢 Supele „nabe” devin populare odată cu răcirea vremii. Ele combină ciuperci, varză, ridichi și alte ingrediente într-o masă caldă și reconfortantă.
🍚 Shinmai – orezul proaspăt recoltat (septembrie-decembrie) – este savurat cu sâmburi de ginkgo biloba (ginnan), castane sau ciuperci, pentru o explozie subtilă de arome.
🍶 Chiar și băutura tradițională sake are variante de toamnă: hiyaoroshi și akiagari.
🌱 Ghimbirul japonez (myoga), mai dulce și mai delicat decât cel clasic, se servește crud, murat, în supe sau chiar în deserturi (myoga-mochi).
🥔 Yamaimo, „cartoful de munte”, este transformat într-o pastă lipicioasă (tororo) savurată pe orez sau tăiței.
🍂 Toamna în Japonia este la fel de celebrată ca sakura primăvara, cu peisaje pline de frunzele roșii de arțar (momiji) și o gastronomie care încălzește sufletul.
Ne putem bucura și noi de bogăția toamnei, explorând ingrediente locale și învățând limbi străine în serile răcoroase.