În India locuiesc 1,35 miliarde de locuitori. Primele migrații în zonă au avut loc acum 70-65.000 de ani (triburile Jarawa), în insulele Andaman din India actuală, care sunt acum un loc ideal de vacanță, mai ales pentru scufundări. Aici a trăit Boa Sr menționată în manualele de engleză, ultima persoană care a vorbit limba Aka-Bo, ultimul descendent al acelor populații. BBC a documentat această limbă străveche înainte de a dispărea.
În trecut se vorbea sanscrita pe teritoriul Indiei, o limbă cu tradiție literară veche. Perioada vedică (1500-500 î.Hr.) se remarcă prin faimoasele imnuri, multe dintre ele scrise de femei.
Proverbul principal din sanscrită este Atithi Devo Bhava, reprezentând filosofia tradițională a țării, în traducere aproximativ: „musafirul este ca un (semi)zeu”. Musafirii sunt tratați cu mult respect și bineveniți.
Hindi este limba oficială în majoritatea statelor din nordul Indiei. Se scrie de la stânga la dreapta, iar alfabetul cuprinde 14 vocale și 33 de consoane. Se folosește pentru mai mult de 120 de limbi (hindi, sanscrită, marathi, pali, nepaleză, șerpa, rajasthani).
Alfabetul se numește Devanagari, format prin alăturarea cuvintelor deva (divin) și nagari (oraș, ținut). Este uimitor, unic și emoționant a numi alfabetul „lăcașul zeilor”. Cuvântul hindi se scrie așa: हिन्दी . Punctul de la sfârșitul propozițiilor este o linie verticală.
Există, desigur, o tastatură specială pentru a scrie în hindi folosind Devanagari.
Saluturile cunoscute sunt Namaste și Namaskar. Alte cuvinte uzuale: da = haan, nu = nahin, mulțumesc = dhanyavad.
Există câteva mii de cuvinte comune între hindi și limba română: musafir (înseamnă călător, străin), dușman (cu accept pe „u” în hindi), harbuz, soare (surya), nerușinat (nirașin), bolovan (balavaan = puternic), rugină (raagin = roșu), bucate/a îmbuca (bhookh = flămând), a vărsa (varsa = ploaie).
De asemenea, este interesantă semnificația din spatele unor cuvinte. Namaste (spus cu mâinile împreunate și cu o aplecare ușoară) este format din cuvintele namah (aplecare, adorare) și te (către tine). Yoga (unire, uniune) vine din verbul yuj (a uni, a lega împreună). Karma înseamnă acțiune, lucru, faptă. Himalaya înseamnă „locul cu zăpadă” (hima = zăpadă, laya = loc). Cuvântul Ayurveda este format din ayur (viață, longevitate) și veda (știință). Koh-i-Noor, diamantul din coroana regală britanică, înseamnă „munte de lumină”.
Fiecare limbă studiată înseamnă antrenament vital pentru creier, îmbogățire sufletească, a afla lucruri interesante despre o altă țară și cultură, precum și o înțelegere mai bună a lumii. Limbile străine ne ajută mult atât profesional, cât și personal. Putem călători și comunica mai ușor. J